torsdag 8. januar 2009

Nytt år, uendelige muligheter

















Bilder - fra øverst og nedover:
1. Boblebad lille nyttårsaften.
2. Oppstigning til Sukkertoppen, lørdag 3. januar kl 16:30. Mest for å illustrere hvor mørkt det er her oppe...
3. Kledt for søndagstur. Berit og Tom, på vei til Nissegruva.
4. Inni Nissegruva.
5. Inngangen til Nissegruva, sett innenfra og utover.
6. Longyearbyen sett fra Nissegruva, søndag 4. januar ca kl 16.


Noe sent, men Godt nytt år! Det nye året ble markert med Hawaiiparty. Det føltes noe underlig å kle på seg sommerkjolen for så å dra skibukse, dunjakke og lue over for å spasere til festen. Men tropisk ble det, avbrutt av rakettoppskyting ved midnatt. 1. januar reiste Therese, stakkars. Sofaen var delig den dagen, tradisjonen tro.

Lille nyttårsaften tok vi utendørs boblebad. Det var 20 minusgrader i lufta og klar stjernehimmel, og vi satt i stampen med badedrakt og pelslue. Vannet holdt 41 plussgrader, og dampen frøs og dannet en deilig iskant på champagneglasset. I like!

Jeg er mye utendørs her oppe, til tross for tidvis mange minusgrader. Det er veldig deilig å være ute, og når fjellene ligger rett utenfor døra blir det veldig lettvint. På lørdag gikk vi opp på Sukkertoppen (371 moh), en av byens utallige fjelltopper. Oppstigningen gikk for seg med stegjern og hodelykt i snøen. På toppen skinte halvmånen slik at vi kunne se ned på den andre siden av fjellet til Adventdalen, og ellers det meste avfjellene som omgir Longyearbyen. Jeg så til og med Nordlys! Om enn blått og ganske forsiktig. Fikk høre at det hadde blitt skarpere senere på kvelden, da jeg var vel inne på puben.

Søndag gikk vi opp i Nissegruva, eller gruve 2B, en nedlagt gruve som ligger rett ved byen. Foran selve gruveinngangen, i fjellveggen, ligger ytterste del av anlegget. Utvendig ser det ut som et spennende vertshus mens det innvendig er nedsnødde og trange stigekledte ganger. En vakker og perfekt filmkulisse, for både nissefilm og skrekkfilm.

Alle som beveger seg utenfor radiusen av lysskinnet fra gatelysene i Longyearbyen må ha med seg ”isbjørnbeskyttelse”. Det vil si hagle eller revolver ladet med ”isbjørnslugs” som ammunisjon. Vanlige kuler stopper nødvendigvis ikke isens konge.

Det bor 2000 innbyggere i Longyearbyen mot 3000 isbjørner på Svalbard, så sjansen er stor for at jeg kan få øye på en dette året!

Ingen kommentarer: