tirsdag 14. april 2009

Eventyrpåske på Svalbard del 2 - ISBJØRN

NB! Del 1 anbefales lest først, lenger ned på siden. Red.
Hjemturen. 17 minusgrader, strålende sol og vidunderlig vakkert.



Undertegnede på vei for å kaste ut oppvaskvannet. Med scootersko på beina og rifla på ryggen. Alltid rifle dersom vi bevegde oss utendørs - tissing var en risikosport.



Påskeskitur over fjorden.





Fast påskeinnslag: Sveinung leser "Tragedier i Polarlandet" - en fantastisk bok om fangstmenn som slåss med isbjørner, hungersnød og andre polare uhumskheter. Vi hadde det godt og varmt og følte oss priviligerte i hytta vår.



En av 2 isbreer som omga hytta. Is fra polarbre anbefales i drinken - renere og mer sprudlende isbiter finnes ikke!




Isbjørn! Den lille hvite prikken midt i bildet! Virkelig!


Jada - vi så isbjørn! Flere ganger! Påskeaften fikk vi besøk av 2 (menneske)venner, så det ble et lystig lag til tidlig morgen. Det er lyst ute nesten hele døgnet nå. Isbjørnbildet over ble tatt tidligere på kvelden, så vi hadde mistanke om at vi kunne få en visitt i løpet av natta. Vi satte for vinduslemmene før vi la oss. 1 sov i overkøya, 2 i den brede underkøya, 2 på hver sin sofa og gjestene på madrass på gulvet.



Et par timer senere hørte Helen en isbjørn utenfor hytteveggen som romsterte i "fryseboksen" vår - en zargeskasse. Halvparten av oss våknet sånn noenlunde mens resten sov fremdeles, med ørepropper og promille. Som i en actionfilm våknet David! Han hoppet ned fra overkøya og var ved døra med et sprang. Kun iført blå boksershorts rev han til seg Mauseren sin og tredde på seg scooterskoene. Da han ikke fant hørselvern i farta dro han scooterhjelmen over hodet. Vi hadde lemmer for vinduene så han visste ikke akkurat hvor bjørnen var, men han visste råd. "Nå skyter jeg!" ropte han, sparket opp døra, lokaliserte bjørnen og SKJØT. Fremdeles stående halvt inne i gangen... En Mauser smeller relativt høyt, spesielt innedørs, så vi i hytta skvatt sikkert mer enn bjørnen. "Nå skyter jeg igjen!" - PANG! - og dermed var ALLE lys våkne. David er en god skytter, så bjørnen ble kun hensiktsmessig skremt og stakk av gårde.


Ingen var våkne nok til å fotografere, men synet av David - resten av påska kalt Bjørnejegeren - i scootersko, blå bokser og hjelm som sparker opp døra og skyter, er etset inn i minnet fra påska 2009.

Ingen kommentarer: